Posledních pár dní se na internetu, ač si neuvědomuji, že bych začala chodit na nějaké jiné stránky nebo se o to snad zajímat, se setkávám s různými články a dokonce i videi týkajících se tzv. alternativního stravování.
Zaujaly mě především dva směry, prvním je vitariánství neboli "raw vegan". Tento styl stravy se vyznačuje především tím, že veškerá strava je bez tepelné úpravy. Základem stravy je syrové ovoce, syrová zelenina, ořechoviny, semena a klíčky, případně ještě panenský (tj. za studena lisovaný) olivový olej. Ze stravy je tedy vyloučeno maso, mléko, mléčné výrobky - sýry, kefíry atd., veškeré obilniny, včetně celozrnných obilnin a rýže, většina luštěnin,až na výjimky - např. klíčené mungo nebo hrách, med, rafinované cukry a veškeré zpracované potraviny. Zdroj
Druhým směrem je breathariánství. To se vyznačuje tím, že lidé, kteří tento styl výživy vyznávají vůbec nejí. To ale neznamená, že se nevyživují. Živí se tzv. pránickou potravou. Prána je něco, co odpovídá našemu výrazu životní energie. Na pozvání Jaroslava Duška v České Republice proběhla série přednášek s francouzem Henrim Monfortem - člověkem, který se takto vyživuje údajně již 9 let.
Závěrem přikládám jednu z přednášek z Henrim Monfortem, konkrétně tu, která proběhla v Praze a byla vysílána na internetovém vysílání České televize.
Žádné komentáře:
Okomentovat