pondělí 11. listopadu 2013

Jíst nebo nejíst?

Posledních pár dní se na internetu, ač si neuvědomuji, že bych začala chodit na nějaké jiné stránky nebo se o to snad zajímat, se setkávám s různými články a dokonce i videi týkajících se tzv. alternativního stravování. 

Zaujaly mě především dva směry, prvním je vitariánství neboli "raw vegan". Tento styl stravy se vyznačuje především tím, že veškerá strava je bez tepelné úpravy. Základem stravy je syrové ovoce, syrová zelenina, ořechoviny, semena a klíčky, případně ještě panenský (tj. za studena lisovaný) olivový olej. Ze stravy je tedy vyloučeno maso, mléko, mléčné výrobky - sýry, kefíry atd., veškeré obilniny, včetně celozrnných obilnin a rýže, většina luštěnin,až na výjimky - např. klíčené mungo nebo hrách, med, rafinované cukry a veškeré zpracované potraviny. Zdroj

Druhým směrem je breathariánství. To se vyznačuje tím, že lidé, kteří tento styl výživy vyznávají vůbec nejí. To ale neznamená, že se nevyživují. Živí se tzv. pránickou potravou.  Prána je něco, co odpovídá našemu výrazu životní energie. Na pozvání Jaroslava Duška v České Republice proběhla série přednášek s francouzem Henrim Monfortem - člověkem, který se takto vyživuje údajně již 9 let.

Nechci se zabývat tím jestli to je nebo není možné. Nevím. Ale, kdyby to skutečně možné bylo, bylo by to nesmírně praktické. Už několikrát jsem si v chudších časech řikala kolik by mi zbývalo penez, kdybych nejedla. Bylo by to neskutečně ekonomické. A kolik by měl člověk času, kdyby nemusel nakupovat, jídlo připravovat a následně jíst. Ale na druhou stranu si říkám - co bych z toho života potom měla? Já asi prostě nemám dost silnou vůli ani na to, abych byla vegetariánem, natož vitariánem nebo snad breathariánem. Přiznejme se si, že flák masa, je prostě flák masa.

Závěrem přikládám jednu z přednášek z Henrim Monfortem, konkrétně tu, která proběhla v Praze a byla vysílána na internetovém vysílání České televize. 





Žádné komentáře:

Okomentovat